sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Helen Keller

Am ajuns sa o fac si pe asta. Trebuia sa fie ceva extraordinar ca sa fac si lucrul asta. Si chiar asa este. Consider ca toti oamenii trebuie sa afle despre Helen Keller. Si daca nu am reusit sa-i fac sa caute singuri despre ea, poate ca in modul asta o sa reusesc sa-i fac sa citeasca macar de aici.
Bun...
Helen Keller a fost o femeie care a reusit sa-si depaseasca conditia umana. Este un exemplu demn de urmat de toti oamenii.
Pe mine m-a impresionat pana la lacrimi.
Helen keller s-a nascut in anul 1880 in Tuscumbia, Alabama si a trait 88 de ani. La varsta de 2 ani a suferit de o boala febrila in urma careia a ramas oarba si surda si implicit si muta. Cel mai mare neajuns al unui om este sa ramai orb. Dar ce mai zici despre un om care nu a vazut de la varsta de 2 ani?
Practic Helen nu a stiut niciodata cum arata ea, cum arata un om, un animal, natura, obiectele din jurul ei, cum aratau culorile, apa pe care o bea, mancarea pe care o manca...
Poate ca o sa ziceti ca nu este singura care a fost asa...oki...dar ce e uimitor este ca ea nu s-a lasat invinsa, nu a acceptat sa traiasca ca o leguma, ci a facut prea multe lucruri impresionante.
A avut si un ajutor bun alaturi, in persoana lui Anne Sullivan. Aceasta a reusit sa o invete sa comunice cu ceilalti si i-a fost alaturi de la varsta de 7 ani, timp de 49 de ani. Ei i se datoreaza educatia si comunicarea lui Helen.
Si acum urmeaza partea uimitoare de-a dreptul despre Helen Keller:
- a invatat sa citeasca in limbajul Braille in limbile engleza, franceza, greaca, latina si germana;
- a luptat pt drepturile negrilor si a celor asupriti;
-a fost membra a Partidului Socialist American;
- a contribuit la deschiderea de spitale si centre de prevenire a orbirii din numeroase tari ale lumii (a calatorit in 39 de tari...va dati seama...a mers in atatea tari si a fost ca si cum nici nu ar fi mers...nu a vazut nimic...nu a auzit nimic...a actionat in tacere pt viitorul celorlalti);
- la varsta de 24 de ani a absolvit Colegiu Radcliffe, devenind prima persoana surdo-muta absolventa a unei institutii superioare de invatamant;
-a obtinut titlul de doctor de onoare la universitatea din Harvard;
-a scris carti: Calea mea din intuneric, Invatatoarea si prietena mea Anne Sullivan, Lumea mea, Religia mea, Optimismus, Istoria vietii mele (scrisa la varsta de 22 de ani)
-s-a facut si un film care se numeste The miracle worker dupa cartea Istoria vietii mele;
-a fost prietena cu Alexander Graham Bell, Charlie Chaplin, Mark Twain;
-a cunoscut fiecare presedinte de la Grover Cleveland pana la Lyndon B. Johnson, adica: Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley, Theodore Roosevelt, William Howard Taft, Woodrow Wilson, Warren G. Harding, Calvin Coolidge, Franklin Delano Roosevelt, Herbert Hoover, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson;
-are niste citate superbe:
-despre optimism: „Tine-ti chipul in soare si nu vei vedea umbra.”, „Cand o usa a fericirii se inchide, o alta se deschide; dar deseori ne uitam atat de mult la usa inchisa ca nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi.”
-despre suferinta: „Desi lumea este plina de suferinta exista in acelasi timp si capacitatea de a trece peste aceasta.”
- despre viata: „Viata este fie o aventura îndrazneata fie nimic. Nu exista siguranta in natura si nimeni nu a experimentat tot. Evitarea pericolului nu este, pe termen lung, mai sigura decat expunerea.”
- despre cunoastere: „Cunoasterea este fericire, fiindca doar prin cunoasterea cuprinzatoare si profunda esti in stare sa deosebesti adevarul de minciuna, lucrurile marete de cele de factura joasa.”
-in anul 1999 Organizatia Gallup a realizat un sondaj in Statele Unite, al celor mai admirati oameni din lume, sondaj in care Helen Keller este pe locul 5, dupa cum urmeaza:

  1. Mother Teresa
  2. Martin Luther King, Jr.
  3. John F. Kennedy
  4. Albert Einstein
  5. Helen Keller
  6. Franklin D. Roosevelt
  7. Billy Graham
  8. Pope John Paul II
  9. Eleanor Roosevelt
  10. Winston Churchill
  11. Dwight D. Eisenhower
  12. Jacqueline Kennedy Onassis
  13. Mohandas Gandhi
  14. Nelson Mandela
  15. Ronald Reagan
  16. Henry Ford
  17. Bill Clinton
  18. Margaret Thatcher


Pt cei interesati sa citeasca mai multe despre cei din topul asta, mai jos va dau linkul cu topul...de unde puteti sa dati pe care personalitate vreti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gallup%27s_List_of_Widely_Admired_People

Mai sunt foarte multe de spus despre aceasta femeie. O sa revin cu detalii dupa ce o sa-i citesc cartea Istoria vietii mele...pe care am gasit-o in format electronic...cine o vrea sa-mi zica.

Intrebarea mea este daca ea a reusit sa-si imagineze ceva in intunericul in care a stat timp de 86 de ani, daca a avut imaginatie? ... in conditiile in care nu stia nici cum arata culorile...

Astept pareri...


20 de comentarii:

el_zorabb spunea...

hmm..foarte ineresanta abordare a ideii..insa am auzit si eu o vorba interesanta intr-un film. Un copil ce toata viata lui a stat in scaun de rotile, lucra cot la cot de un om in floarea varstei, ba chiar ii dadea lectii uneori. Batranul e cuprins la un moment data de mila cand il vede pe baiat cum se 'chinuie'  si nu se mai poate abtine : " Trebuie sa iti fie tare greu sa nu poti merge'..la care baiatul : " Nu mai greu decat iti este tie sa mergi.'
Concluzia?..hmm..e pe aici pe undeva:D

Ilaigia spunea...

Mereu am spus, n-am sa fiu niciodata "omul care face totul singur" a lui Giovanni Pappini, sunt de acord cu tine, aceasta femeie a dat dovada de o forta extraordinara ca sa realizeze acele lucruri formidabile , pe care poate multi dintre noi, sanatosi fiind nu le-am reusi niciodata.E interesanta totusi intrebarea din final...as fi interesat de cartea aceea de kre vbeai, id de mess: ilaigia, sper sa ne mai auzim

Andrei Filip spunea...

Femeia asta a fost intr-adevar senzationala,dar pentru noi, pentru cei care apreciem munca ei depusa in conditii de-a dreptul inumane. oare ea ce parere avea despre ea? a fost dpdv fizic,mai rau decat noi toti, dar nu a capitulat, si e pe locul 5 in topul celor mai apreciati oameni din lume.
prin istoria asta a vietii ei, femeia asta ne da o lectie de viata : tineti mereu capul sus , munciti, si lasati pe ceilalti doar sa va aprecieze munca. doar lumea din jurul nostru poate decide cat de buni sau rai suntem.

crysu spunea...

ra, pai sa aud concluzia :)...ca eu nu o vad. la ce sa-i fie greu batranului sa mearga? pt ca a imbatranit? candva a fost tanar...si deci nu i-a fost greu...a avut si perioade bune...pe cand copilul toata viata a stat in scaunul cu rotile...

crysu spunea...

llaigia, mi-a placut foarte mult giovanni papini - un om sfarsit :).
uite, aici gasesti cartea The story of my life: http://digital.library.upenn.edu/women/keller/life/life.html

crysu spunea...

andrei, si eu ma intreb asta despre Helen...ce parere avea ea despre ea?...si-a dorit oare sa moara? daca da, de cate ori a vrut asta? daca nu, de ce oare? ce a facut-o sa mearga pana la capat?

el_zorabb spunea...

firescul acesta la fel ca altele p elume, e ceva relativ.
daca petru batran e firescul e sa mearga si sa isi usureze munca plecand de la faptul ca poate merge - pentru copil firescul e sa nu mearga. :)
nu are relevanta ca e batran sau nu.putea fi si om in floarea varstei in poveste :P

Andrei Filip spunea...

da ra, e vb si de firesc in povestea asta a lui Helen Keller, insa prea putin are legatura cu povestioara ta. una e sa umbli intr-un scaun cu rotile o viata, si alta sa nu ai nicio idee despre ceea ce atingi atunci cand bajbai intr-un intuneric absolut. sa n0ai idee despre ce bagi in gura cand simti ca ti-e foame, sa n-ai idee ce inseamna ca ti-e foame, sa n-ai idee despre ce reprezinta cei ce sunt alaturi de tine,in plus, sa nu-ti poti auzi nici macar glasul, sa nu stii ce inseamna sunet...ce idee poti sa iti faci despre o lume despre care nu ai absolut nicio informatie?

....si totusi sa scrii carti...este de-a dreptul impresionant...si asta nu e totul.....nici daca baiatul ala ar fi campion olimpic la gimnastica nu s-ar putea compara cu helen keller

el_zorabb spunea...

pai povestioara mea are cam aceeasi idee .. firescul, daca e inca de la nastere format .. e tot firesc, indiferent de 'handicap'.
de unde stii tu andrei cum functioneaza creierul nostru?..ok, nu auzi , nu vezi..dar simtul tactil, gustativ si al mirosului nu e inhibat, ba chiar accentuat - obiectele prin forma, plus ca toate din jur sunt 'pachete' de energie..creierul le poate vizualiza intr-un fel aparte..ok, varza pt hellen nu e verde..dar unda de energie a culorii verde are particularitatile ei, deci le poate deosebi de culorile calzi spre exemplu..la fel si cu sunetele si vibratiile lor (gandeste-te al lilieci)..mergi putin mai departe cu analiza, depaseste granitele firescului tau, al acestui firesc - unicul are pt tine e palpabil..inca nici sufletul nu se stie unde e situat..de la creier pleaca totul..chiar as citi cartea sa vad cum explica hellen aceste 'infatisari', 'forme' si vise..sigur viseaza si ea ca orice om, insa intr-o categorie de particularitati caracteristice mai diferite ca noi, cei pt care firescul si perceptia e diferita din cauza simturilor in plus neinhibate, ca sa zic asa.

Da, bravo ei ca a scris..nu zic ca nu ii e mai greu sa traiasca ca si un om care vede si aude..si de ce? ..tocmai pt ca lumea si societatea in care traim e facuta si evoluata astfel incat sa ne usureze NOUA viata, nu celora ca ei..totul in acest caz pleaca de la CONVENTIONALISM..la fel ca restul fenomenelor in Univers.

Andrei Filip spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andrei Filip spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
lou spunea...

am citit articolul tau despre Helen Keller si imi vine greu sa cred ca a existat o astfel de persoana. sa zic altfel, ea a fost total rupta de ceea ce se petrecea in jurul ei. nu ar fi putut sa comunice cu nicio persoana, nici macar in braille, dat fiind faptul ca a suferit de acea boala la varsta de 2 ani. si mai am ceva de adaugat in topul pus pe site. nu este deloc adevarat. au exitat persoane care au adus beneficii mult mai mari omenirii, dar au fost trecute cu vederea, pentru simplul fapt ca nu erau populare.

crysu spunea...

lou, fiecare are dreptul la opinie. nu inteleg totusi de ce zici ca nu e adevarat. m-a surprins parerea ta. dar asta e. fiecare crede ce vrea si primeste si analizeaza informatia din exterior cum considera el de cuviinta.

Andrei Filip spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andrei Filip spunea...

Lipsindu-i vazul si auzul, simtul tactil si mirosul probabil ca s-au dezvoltat cel mai mult la aceasta persoana. dar ne putem pune intrebarea : "la ce o ajutau aceste doua simturi, atata timp cat ea nu are aproape nicio legatura vizuala si auditiva din lumea noastra?"
pana la 2 ani, ea nu cunostea decat un termen:"apa"..cunostea semnificatia lui, asa cum o poate percepe un copil la o varsta atat de frageda.
lipsita de simturile ce caracterizeaza in mare masura viata, Helen Keller a trait ca un animal ,pana in momentul in care in viata ei i-a aparut un inger calauzitor,Anne Sullivan.
Aceasta persoana a invatat-o pe Helen Keller sa "simta" lucrurile, a invatat-o sa isi arate nevoile , a invatat-o sa devina om.
Probabil ca fara Anne,nu am fi avut o mare scriitoare, ci doar o fiinta animalica,ce este capabila doar sa se apere , sa se hraneasca si sa faca alte chestii total neadecvate pentru o viata de om.
Nu cred ca Helen putea percepe codul culorilor, fiindca nu cred ca o persoana care are asa handicapuri mari de la varsta de 2 ani este capabila sa perceapa in vreun fel culoarea.(neavand nicio notiune clara in minte, e foarte greu sa iti spui "acuma simt unda culorii verde,acum simt energia unui afro-american ce se apropie de mine").
In concluzie, as putea spune ca prezenta ei in topul celor mai apreciati oameni este o dovada de putere omeneasca pe care ne-au dat-o cele 2 femei :Helen si Anne; probabil ca putini din cei ce au votat acolo stiu ca Helen Keller exista ,datorita faptului ca la un moment dat, in viata ei a aparut o anume Anne Sullivan.

Cineva mai sus are dreptate, sunt persoane care au adus ,probabil, beneficii mai mari omenirii;dar, atata vreme cat este vorba de "Topul celor mai apreciate persoane din lume" mi se pare perfect normal ca aceste persoane sa fie printre cele mai populare. fiecare dintre noi datoram cuiva ceea ce suntem,ce vom deveni; viata e ca o piesa de teatru, multi participa, dar putini iasa in fata pentru a se arata publicului;
Anne Sullivan nu a avut si nu va avea niciodata notorietatea lui Helen Keller, insa cu siguranta a fost mandra ca din rodul muncii ei ,Helen s-a nascut practic pentru a doua oara.

claudia_tm spunea...

Cartea pe care o ai, este in limba romana? M-ar interesa in acest caz.

Hecatomba spunea...

De fapt, ea avea un an si sapte luni cand boala "i-a inchis ochii si urechile", iar doctorii spuneau pe vremea aceea ca ar fi vorba despre congestie cerebrala, insa acum, e de presupus ca ar fi vorba despre scarlatina sau meningita. Cartea este tradusa sub numele "Povestea vietii mele",(nu "Istoria vietii mele"), si a fost publicata in 1903, cand Helen avea 23 de ani.

Pinciolina spunea...

cartea in format electronic nu o ai si in lb romana???

crysu spunea...

buna.imi cer scuze, nu am mai intrat pe acest blog de mult mult timp. cartea pe care o am in format electronic e in engleza ... imi pare rau :( . poate ca intre timp ati gasit-o si in romana :))

dor-a-da spunea...

As dori sa citesc 'Istoria vietii mele' de Helen Keller. Se poate? Adresa mea de mail este andracristina2@yahoo.com
P.S. 'Secretul multumirii' este si una din cartile mele preferate.